Home » Hoe is straattaal ontstaan?

      Straattaal is op straat ontstaan. Een van de redenen waarom  straattaal is ontstaan is omdat jongeren op straat sneller hun boodschap over willen brengen. Daarnaast willen ze ook hun identiteit benadrukken, dat doen ze ook door middel van straattaal gebruik. Ze vormen verschillende groepen naar hun gezamenlijke interesse, leeftijd en de taal gebruik.

 

     Aan het einde van de 20ste eeuw ontstond er een grote stroom van mensen en  jongeren uit  landen zoals Turkije, Suriname, Engeland, Morokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Al die jongeren zorgden voor de populariteit van straattaal en hadden er grote invloed op.

      Er is ook een reden waarom straattaal vroeger nog niet bestond. Vroeger waren er namelijk geen 'jongeren'. Meeste jongeren gingen na hun school gelijk werken, terwijl ze hun studie op hun 16de af hadden. Tegenwoordig is dat anders. Nu zijn de meeste jongeren pas op hun 18de klaar met school, en daarna gaan ze verder studeren (wat meestal van 4 tot 5 jaar duurt). Dat geeft hun de mogelijkheid om veel meer tijd samen door te brengen dan vroeger. Al die verschijnselen zorgen voor de snelle ontwikkeling van nieuwe woordjes die samen een straattaal vormen.


      René Appel is de eerste die  het woord straattaal heeft gebruikt, dit gebeurde aan het einde van de jaren negentig. Voor dat hij het woord straattaal heeft bedacht werd het smurfentaal genoemd, dit was geen positieve benaming. Smurfen zijn namelijk blauwe levende wezens die niet echt slim zijn. Daarmee wilden ouderen van de jaren negentig (en daarvoor) benadrukken dat jongeren die straattaal (smurftaal) gebruiken, over een kleine woordenschat beschikken. Daarmee wilden ze het gebruik van smurfentaal verminderen, wat  niet echt succesvol bleek te zijn.

      Eigenlijk weten jongeren zelf ook niet hoe straattaal ontstaan is. Meestal neem je woorden die je leuk of grappig vind gelijk over, op deze manier wisselen jongeren door heel Nederland verschillende woorden met elkaar om.