Straattaal heeft zeker het invloed op de madia en muziek, maar dat is ook in maten. Meerdere zenders zullen zeker geen straattaal gebruiken in media, maar sommige advertanties en reclames zijn toch wel beinvloed door de straattaal. Hier is een voorbeeld van het gebruik van de straattaal in een reclame. Hierin zitten twee omatjes thuis gezellig tee te drinken. Een van hun is een verhaaltje in de straattaal te vertellen. Dit wordt er gezegd:

   “Dus check, Ik zit in me waggie, 50 cent komt uit me speaker, je weet toch, gewoon chill. Dus ik boek die bak vet hard toch. Komt die scoto met z’n neppe patta’s. Zegt die klapper tegen me dat ik hier niet zo hard mag boeke en dat ik een doekoe moet paasen. Ik zeg: ‘hee, te moeilijk. Ben je bitch niet’.”

   Douwe Egberts. Da’s andere koffie.

Wat er in het Nederlands wordt mee bedoeld is het volgende:

     Luister dit dus, Ik zit in mijn auto, met 50 cent op de radio. Je weet wel, gewoon rustig. Dus ben heel hard aan het rijden in mijn auto, komt de politie op zijn motor met zijn neppe schoenen. Zegt hij tegen mij dat ik hier niet zo hard mag rijden en dat ik een boete moet gaan betalen. Ik zeg: ‘Hej, doe eens niet zo moeilijk, ik ben je slaafje niet’.

     Douwe Egberts. Dat is andere koffie.

 

   

 

     In de televisie kun je ook straattaal tegen komen. Het spelprogramma Lingo heeft een aflevering uitgezonden die over straattaal gaat. Er speelde Ruben met Dio tegen twee mannen uit The Opposites. Normaal is het dat je woorden uit het Nederlands moet vinden, maar deze keer waren dat woorden alleen uit de straattaal.

 

              Woorden die er worden gebruikt:

              Jonko – Joint (cigarette met wiet er in)

              Doekoe – geld

              Daggoe – hond

              Dampoe – scheet

              Spacen – Het gevoel als je joint hebt gerookt

              Shoeba – super gaaf

              Spriff – Joint

              Skaffa - Het gevoel als je joint hebt gerookt

              Smatje – schatje/meisje

 

 

 

     Waar je nog meer veel straattaal tegen kunt komen is muziek, vooral muziekstijlen zoals Rap, Hip Hop en R&B. De liedjes van Broederliefde zijn heel goede voorbeeld van de straattaal in muziek. Met zijn liedjes zijn er veel woordjes van de straattaal uit Rotterdam bekend geworden in heel Nederland.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb